Ung

Megin-båten Embla døpt

Den siste av Megin-båtene har nå ankommet Gokstad kystlag. En komplett brukt båt, kjøpt fra Helsingør i Danmark der denne båttypen er populær. Båten ble sjøsatt fredag som det seg hør og bør; med gudmor, boblevann og inviterte gjester.

Av Yngvar Halvorsen tekst/foto

Flåte på fem
Seilbåten er en av fem Megin-joller som er innkjøpt av kystlaget. Båtene er i varierende grad ferdig. En er kjøpt brukt lokalt (den grønne). På den må det skiftes en del av treverket, blant annet rekka og andre tredetaljer. Det settes også inn flytetanker for og akter, slik at den holder seg flytende om det skulle komme vann inn i båten.

Her om dagen kom det to helt nye båter. Til disse må kystlagets medlemmer lage alt treverket selv; rekker, bunntiljer og benker. Master fulgte med. Båt nummer fire kom også fra Danmark, brukt men komplett, (den sorte) med henger og utenbords motor

Inspirert av sagaen
Båttypen megin er inspirert av en detalj i vikingeskip. Den siste ankomne jolla fikk et navn i samme tradisjon. Ifølge Snorre Sturlasons framstilling i Gylfaginning  ble de to første menneskene skapt ved at gudene, Bors sønner, Odin, Vilje og Ve, fant to trestokker på en strand, og ga dem menneskelige egenskaper. Gudene kalte mannen Ask og kvinnen Embla. Fra disse to menneskene nedstammer alle de mennesker som bor i Midgard.

Muligheter for flere
Gudmor serverte boblevann og kanapeer etter stabelavløpingen. Kaffe og kaker ble det også tid til før båten ble lagt på plass ved bananbrygga. Det ble lovet at alle skulle få muligheten til å seile disse flotte båtene når de var på vannet.
I den store båthavna i Helsingør ligger det mange av disse båtene og der blir de i hovedsak brukt av godt voksne mennesker som seiler fast med dem i vennskapelige regatta, eller bare en søndagstur når været er rett.

Kystlagets medlemmer som er engasjert i arbeidet med meginjollene er Geir, Petter, Trond, Sven Arne og Jan Richard. Båtene skal brukes i prosjekt
Ung. Les mer om prosjektet her.