Fartøy- og kulturlaget

Spennende gave

Fred Ivar fikk tilbud om å overta en del kystkulturrelaterte gjenstander fra et ektepar som skulle selges gården sin. Denne gården hadde vært i slekten siden svartedauen, og siden noen fra gården hadde vært på hvalfangst, tenkte han at det kunne være noe som Gokstad kystlag kunne ta vare på.

Tekst/foto: Yngvar Halvorsen

Kuriosa
Fred Ivar sier: – Jeg snakket med to hyggelige folk på gården og tok med meg ned på kystlaget en del seilduk, noe tauverk, tre store skipssekker og en komplett hengekøye som sikkert har blitt brukt på bandjern på en seilskute. Denne var i god stand og henger nå til tørk i lakkrommet. En annen kuriositet var to kveiler med forsterkede kabler som eieren sa ble brukt til å overfør strøm fra koka til hvalbåten når den lå langs siden. Den ene kveilen er bekledd med seilduk og inne i den er det tvinnet mange tynne fibre som forsterkning for strømkabelen som ligger innerst. Den andre kveilen hadde mange tynne fibre tvinnet rundt en seildukkjerne med strømkabelen innerst.
Årsaken til at eierne av gården hadde tatt vare på dette, var at folk pleide å bruke denne fiberen til å knytte fiskegarn.
– Det hadde vært populært å få tak i slike når de ble skiftet ut på hvalkoka.