Modellbåtlaget Nordre Skur og Ballast

Framnesferga anno 1908

Modellbåtlaget har nylig «sjøsatt» sin Framnesferge-kopi i miniatyr på stua i Murhuset. Mye arbeid ligger bak det endelige resultat.

Den originale Huvik II ble bygget på oppdrag av Anton Johansen, og påbegynt i 1907 på Framnæs Mek. Verksted (FMV), med byggenr. 72. Etter en prøvetur i juni 1908 ble den satt i drift mellom indre havn (byen) og Huvik for å frakte arbeidere til og fra jobb på FMV. Ferga var i drift fram i cirka 13 år, til mai 1921. Båten var 41,2 fot lang og hadde 12 fots bredde.

Huvik II

Motoren var en tosylindret dampmaskin som var levert av Laxevaags verksted i Bergen. Motoren ytet 8,5 nominelle HK, som var ganske lite for den tiden å regne. Likevel var den sterk nok og klarte også fint å bryte isen om vinteren. Huvik II var registrert / hadde passesjersertifikat for 72 passasjerer.

Båten var godkjent med en besetning på to mann, og det var Anton Johansen og sønnen Einar som selv førte båten. I overbygget hadde den sidelemmer som kunne vippes innover slik at båten ble mer åpen på godværsdager.

Om vinteren / kalde dager var lemmene nede slik at passasjere kunne sitte lunt med varmen som kom fra dampkjelen.

Da det etterhvert ble for liten plass for 72 passasjerer ombord, ble det bygget en ekstra ferge, eller tilhenger, som ble tatt på slep langs siden av Huvik II. Siden den var blåmalt, ble den bare kalt for Blåen.
Men i mai 1921 var det slutt, både for Huvik II og Blåen, og båten ble solgt til Oslo renovasjonsvesen. Salgssummen var på kr. 6000,-. Båtens nye navn ble Astor. Blåen ble også solgt og senere benyttet som flytende fiskebasar på havnen.

Tekst: Knut E Boland. Kilde: Per Angell-Hansens bok Slippen på Huvik.

[good-old-gallery id=»3370″]Foto: Bente W

Reidar Ottesen, som er et ivrig medlem av Gokstad kystlag, hadde selv en bror som jobbet på Framnesferga. Han har skrevet en sang til minne om den populære båten.

Hør Reidar Ottesen og kystlagets kor Nordre Skur og Ballast synge om Framnesferga i dette opptaket av en opptreden på Hvalfangstmuseet. Video: Leif Rune Sundli.