Fartøy- og kulturlaget Lanesbuen

Fisketur med komplikasjoner

Så var det klart for fisketur igjen, men det begynte litt problematisk da vi oppdaget at startmotoren på Lanesbuen ikke virket forrige lørdag. Da var gode råd dyre, og Kåre Jansen tok kontakt med Knut Evensen, som velvilligst skaffet oss en brukbar starter. Arne Gundersen skrudde ut den gamle og Kåre malte opp den nye på torsdag.Så fikk vi testet på fredag, og satt den i på lørdag, så da skulle alt være klart  til fisketur på søndag (Etter å ha fylt på olje, strammet reimer etc).

Søndag morgen kl.10 drar vi fra brygga på Slippen, vi 6 som håpet å komme hjem med storfangsten.

[good-old-gallery id="4158"]

Utenfor Trangsholmen, merket vi at farten minsket litt, men trodde ikke noe var galt før vi var kommet ut dit vi skulle fiske ikke så langt fra Kisteholmene. Da meldte skipper Kåre at propellen  ikke tok, og vi så at vi ikke hadde fremdrift verken fremover eller bakover. Vi var heldigvis såpass langt fra land at det ikke var noen umiddelbar fare, motoren ble stoppet og oljen på girkassa ble sjekket. Der var det tomt for olje! Vi hadde dagen før fylt opp og kunne ikke forstå hvor olja var tatt veien. Vi fylte opp, og så ingen lekkasjer mens det ble fylt opp. Startet opp på nytt og det så ut som det virket greit i revers, men ikke helt bra fremover. Etter en stund ble det verre igjen. Da fant vi at det var et rør fra girkassa som sprutet olje, og vi måtte finne ut hvordan vi kunne få dette reparert. Det var begrenset med verktøy på Lanesbuen og utstyr vi kunne bruke, så det ble tatt kontakt med R/S Askerbæringen hvor situasjonen ble forklart. Samtidig ble det ringt til Kjell Arne Mandelid som hadde båten sin klar til å dra ut for å hjelpe oss. Han fikk med seg Arne Gundersen og de kom ut før redningsskøyta. Arne fant ut at det sprukne røret gikk til et manometer, så vi kunne få blindet dette ved å banke det flatt, og deretter fylle på olje igjen. Det ble gjort, men nå hadde vi ikke nok olje å fylle på lenger…. Så vi snakket med R/S Askerbæringen igjen om at vi sannsynligvis kunne gå for egen maskin nå hvis de hadde med seg litt olje.  Når Askerbæringen ankom fikk vi 6-7 liter olje som vi fikk fylt på og alt var iorden igjen! En stor takk til mannskapet på R/S Askerbæringen for at vi fikk olje og de reddet dagen for oss! Det eneste de ønsket var at vi kjøpte lodd eller støttet dem på annet vis:  (Link til Redningsselskapet)

Redningselskapet gjør en viktig jobb for både fritidsbåter og yrkesjømenn langs vår langstrakte kyst!

Nå var vi endelig klar til å fiske, og som du ser av bildene over ble det ikke den store fangsten. Ruud van Duinen fikk en liten en, og undertegnede fikk to i samme størrelse. Eivind Sletthaug som stilte med det mest profesjonelle utstyret påsto han hadde napp av noe større, men det kunne han ikke bevise da den ikke kom opp til båten..

Fred Ivar Tallaksen