Gokstadveverne er i gang med å lage ei tradisjonell båtrye. De startet med begynnelsen, og var til stede da Preben Fossaas gammelnorske spelsauer ble klippet i nærheten av Kopstad.
Hva ei båtrye er? Vega Husflidslag har presentert denne beskrivelsen av ryene på sidene til Vega kystlag (Kilde: kuling.no):
Tidligere hadde fiskerne ofte med seg ei rye de kunne bre over seg når de sov enten det nå var under løftingen i båten eller i rorbua. Rya var heimvevd og var av rein ull. Samtidig som botnen i rya blei vevd, blei det knytta inn rader med floss. Dette gjorde rya ekstra varm. Sida flosset eller ryeknutene var på, blei brukt mot kroppen. Ei slik rye tok det lang tid å lage. Sauen skulle klippes, ulla sorteres og garnet spinnes før en kunne gå i gang med vevinga. Det blei brukt ulike ullkvaliteter til botnen og flosset. Ei rye kunne veie omkring 18 kilo, og være verdt like mye som ei god melkeku.
I nedlagt arbeidsinnsats sies det å lage ei slik rye å tilsvare et halvt årsverk, og den skal da også å blitt oppfattet som en av fiskernes mest verdifulle gjenstander. Når uværet herjet var det rya man først og fremst burde berge. Under den opptil 18 kilos tykke ullmatta kunne eierne nemlig holde seg ganske gode og varme i all slags vær.
Da Gokstadveverne skulle produsere garnet til ei slik rye tok vi turen til Preben Fossaas i Våle. Hans gammelnorske spelsauer er kjent for å ha utrolig fin ull. De har derfor vært klippet flere ganger med tanke på maritimhistorisk tekstiltradisjon. Leveringen av ull til seilene på det nye Osebergskipet er et eksempel på dette.
Nok om det. Nå er det kystlagets båtryeprosjekt det handler om. Hvis dere er interessert kan dere se mange eksempler på båt- eller napparyer i Digitaltmuseum.no.
Yrjar Heimbygdslag har et gammelt ryeeksemplar. Det har også Stig-Tore Lunde i Gokstad kystlag.
Av bildene under kan du se detaljer i fellen som varmet oss vevere om hjertet, drøyt 100 år etter mattas tilblivelse, for fillene forteller i seg selv mange historier. Her er rutestoffet fra den tynnslitte skjorta til far, biter fra hekleduken til mor, veslejentas forseggjorte bunadliv og mye, mye mer.Her ser du også bilder fra klippeseansen hos Preben Fossaas i Re:
(Foto: Bente Wallander)[good-old-gallery id=»494″]